לפי אירגון "בטרם", בשנת 2013 נהרגו 52 ילדים מתאונות דרכים ועוד מאות נפצעו. מושב הבטיחות הוא מוצר מציל חיים. בחירת מושב הבטיחות הנכון לילדכם והתקנה נכונה שלו במיקום האופטימאלי ברכב היא הדרך הנכונה ביותר להקטין משמעותית את הסיכוי לפגיעה.
פרסומת: מגוון עצום של כסאות בטיחות במחירים ללא תחרות.
להלן 10 טיפים שיעזרו לכם בבחירת כסא הבטיחות הנכון:
טיפ מס' 1: קיראו את ספר הרכב שלכם לפני היציאה לרכישת מושב בטיחות, על מנת לדעת איזה סוג של מושב מתאים לרכב ואיפה יצרן הרכב ממליץ להתקינו. מעבר על אמצעי הבטיחות שהותקנו על ידי היצרן ברכב שלכם וההמלצות לגבי סוגי ההתקנה השונים האפשריים הם השלב הראשון בבחירת סוג המושב המתאים לרכבכם. כסאות בטיחות יכולים להיות מותקנים בכמה אפשרויות:
– באמצעות חגורת הבטיחות.
– באמצעות חיבור ISOFIX קשיח (מושבי בטיחות אירופאים).
– באמצעות חיבור LATCH לחיבור ה-ISOFIX.
ברוב הרכבים המודרניים שיוצרו ב-10 שנים האחרונות ואף לפני כן, מותקנים עיגוני איזופיקס ישירות לשלדת הרכב, בדרך כלל יש שני זוגות עיגונים במושבים הימניים והשמליים האחוריים. ברוב המכוניות אין עיגון איזופיקס במושב האחורי האמצעי או במושב הקדמי שלייד הנהג. יש לבדוק בספר הרכב איפה ממליץ היצרן להתקין את מושב הבטיחות.
במידה ואתם לא בטוחים לגבי הרכב שברשותכם, או המלצות היצרן, מומלץ לפנות למתקין מושבי בטיחות מורשה מטעם אירגון "בטרם" על מנת לקבל יעוץ מקצועי.
טיפ מס' 2: וודאו שאתם בוחרים את המושב המתאים לגילו, למשקלו ולגובהו של ילדכם. לכל מושב בטיחות ישנם נתונים, אותם ניתן למצוא בחוברת המצורפת אליו או בפרסומים רלוונטיים. להלן כמה נתונים חשובים שייש לשים לב אליהם:
מושבים להתקנה נגד כיוון הנסיעה – לתינוקות מגיל לידה אירגון הרופאים האמריקאי וכן מקבילו האירופאי ממליצים על ישיבה נגד כיוון הנסיעה לזמן רב ככל הניתן ולא פחות מגיל שנה (כקבוע בחוק). החשיבה שכדאי להושיב את הילד עם כיוון הנסיעה כבר בגיל שנה היא מיושנת ומחקרים הוכיחו שהסיכוי להפגעות קטן פי 5 בישיבה נגד הכיוון. בקבוצת המושבים נגד הכיוון נמצא הסלקל והכסא הדו כיווני CONVERTIBLE SEAT))
מושבים להתקנה עם כיוון הנסיעה – רצוי לא לפני גיל שנתיים, כאשר הפעוט יושב עם כיוון הנסיעה כשהוא עדיין חגור בחגורות הכיסא. גם את שלב זה רצוי להאריך כמה שיותר. החוק מאפשר מעבר לשלב הבא (בוסטר) בגיל 3, והכסאות המודרניים מאפשרים ישיבה עם חגורות הכיסא עד משקלים של כ-30 ק"ג (גיל 5 בערך)
בוסטר – בוסטר הוא מושב מגביה עם או ללא גב המתאים את הילד לחגורת הבטיחות של הרכב על ידי ניתובה לגובה הילד והתאמתה כך שתמוקם במרכז בית החזה. החוק אינו מפריד בין בוסטר ישיבה בלבד לבין בוסטר עם גב, אך מחקרים מורים שבוסטר גב בטוח יותר באופן משמעותי ומעניק לילד הגנת צד והגנת ראש שאינן קימות בבוסטר ללא גב. רוב המכוניות מותאמות לישיבה ללא בוסטר למבוגר בגובה של כ-145 ס"מ (גיל 11 בערך).
כסאות משולבים – קימים בשוק מספר קטגוריות משולבות המאפשרות רכישה של כיסא אחד ל-2 ואף יותר שלבים. כיסא דו תכליתי (CONVERTIBLE) המתאים מגיל לידה ועד גיל 5 בערך; כיסא בטיחות משולב בוסטר (HARNESS BOOSTER) – מתאים מגיל שנה או שנתיים ועד גיל 12 בערך;ALL IN ONE – כיסא בטיחות משולב בוסטר המתאים מגיל לידה ועד גיל 12.
טיפ מס' 3: בידקו כמה מקום פנוי יש לכם ברכב. כסאות בעלי בסיס ארוך עלולים לא להתאים לכל סוג של רכב או לגרום לנוסע/נהג שישב במושב הקדמי לשבת לא בנוחות. קחו בחשבון כמה נוסעים/ילדים אמורים לחלוק את המושב האחורי עם הכיסא. נסו לחשוב קדימה על המשפחה והצרכים שלכם גם בשנים הקרובות. קניה של מושב רחב עלולה להגביל אתכם עם התרחבות המשפחה והצורך להכניס למושב האחורי שניים ואף שלושה כסאות בטיחות/בוסטרים.
טיפ מס' 4: ההתקנה של הכיסא חשובה כאיכות הכיסא עצמו. בידקו שקל להתקין את הכיסא שאתם עומדים לרכוש ושההוראות המודבקות על הכיסא עצמו ברורות. רוב יצרני הכסאות המובילים מחזיקים מדריכי וידיאו מפורטים המסבירים איך להתקין את הכיסא נכון (ראו דוגמא). רצוי להתקין את הכיסא ע"י מתקין מורשה וכמה ימים לפני הלידה המתוכננת, כך שלא תאלצו למצוא את עצמכם נלחצים או מתקינים את הכיסא בלי הכנה נכונה. זיכרו – התקנה נכונה משפיעה על יכולתו של הכיסא להגן על ילדכם לא פחות מאשר איכות הכיסא.
טיפ מס' 5: התקנה במושב קדמי / אחורי. אם אתם מתכוננים להתקין את הכיסא במושב הקדמי יש לוודא שניתן לבטל את כרית האוויר. במידה ולא ניתן לבטלה אין להתקין כיסא בטיחות או סלקל במושב הקדמי. במידה והכרית ניתנת לביטול יש לבדוק שהחגורה במושב הקדמי (או האחורי אם אין לכם איזופיקס) מספיק ארוכה על מנת להתקין את הכיסא. במידה והיא לא, יש לבחור כיסא אחר או שיטת התקנה שונה. כסאות שונים דורשים אורך חגורה שונה.
במידה ואתם רוצים להתקין כיסא בטיחות דו-כיווני במושב הקדמי דעו כי סיכויים גדולים שהוא יסתיר את המראה הימנית (בניגוד לסלקל שהוא נמוך יותר וברוב המקרים לא מסתיר). בידקו את המושב באוטו ודעו מראש אם המראה אכן תסתר והאם אתם מוכנים לוותר עליה.
טיפ מס' 6: בידקו שחגירת המושב טובה ונכונה. לאחר התקנת המושב ברכב הדרך יש לבדוק מספר דברים על מנת לוודא שההתקנה אכן נכונה:
א. לבדוק שחגורת הרכב עוברת במקומות המסומנים על ידי יצרן המושב בהתאם לסוג ההתקנה (עם או נגד כיוון הנסיעה).
ב. לבדוק שהחגורה אינה מפותלת או מסובבת.
ג. במידה והכיסה מותקן באמצעות ISOFIX, לוודא שמותקנת גם חגורת העיגון העליונה (במידה ויש עוגן מתאםי ברכב).
ד. נסו לטלטל את הכיסא מצד לצד – הוא לא אמור לנוע יותר מאשר 2.5 ס"מ.
טיפ מס' 7: ביחרו מושב שקל לכם לחגור ולשחרר. זיכרו שהילד הוא זה שיושב על גבי המושב, אבל אתם אילו שאמורים לחגור אותו ולהוציא אותו. נסו את האבזמים וראו שאתם מסתדרים איתם בקלות ובנוחות. האבזמים אמורים להיות קשים קצת לשחרור כך שהילד לא יוכל לשחרר אותם בעצמו. בידקו את מנגנון התאמת הרצועות, הארכתם והידוקם – וודאו שקל לכם להפעילו.
טיפ מס' 8: ביחרו מושב שיהיה לכם קל לתפעל ולנקות. מושב הבטיחות ישמש את ילדכם לאורך מספר שנים והוא אמור להתאים למספר ילדים, ביחרו מושב עם בדים איכותיים שקל להסיר ולנקות. אנחנו מבלים שעות רבות בשבוע ברכב ולא רוצים מושב מלוכלך ומדיף ריח רע.
טיפ מס' 9: בידקו את תאריך היצור ותוקף המושב והמלצת היצרן לזמן שימוש. לא כל המושבים נושאים תאריך יצור (למעשה רק מושבים בתקן האמריקאי מחויבים לשאת תאריך יצור מוטבע עליהם). במידה וקיים תאריך כזה בידקו אותו ואת המלצת הייצרן לשימוש. במידה ובחרתם מושב בתקן אירופאי רוב הסיכויים שלא תמצאו עליו תאריך יצו,ר אבל דעו שהמלצת היצרים היא שימוש של לא יותר מ-10 שנים מתאריך השימוש הראשון.
טיפ מס' 10: קניית מושב מיד שניה. ככל, מומלץ לא לרכוש כסא בטיחות מיד שניה. ברוב המקרים, אתם לא יכולים לדעת מה ההסטוריה של המושב ואם הוא לא עבר תאונה המשביתה אותו משימוש. במידה ואתם מקבלים מושב כזה רצוי לברר על עברו, מתי השתמשו בו בפעם הראושנה והאם הרכב בו היה מותקן עבר תאונה. חשוב לדעת, כי לפי הגדרות היצרנים מושב נחשב פסול לשימוש גם אם הרכב בו הוא היה מותקן עבר תאונה שלא הוגדרה כ- TOTAL LOSS וגם אם לא ישב תינוק בכיסא בשעת התאונה.
פרסומת: מגוון עצום של כסאות בטיחות במחירים ללא תחרות.
[interaction id="5549c914103be6e0708523c1"]
היי אבי, באתר CR ישנם דירוגים של כסאות בטיחות שונים. יחד עם זאת לא מצויין איזה דגם, לדוגמה Britax Advocate ClickTight יש מספר דגמים. כמו כן לא מצויינת השנה בו נעשתה הבחינה. איך אפשר לדעת עבור איזה שנה התבצע הבדיקה ואיך ניתן לוודא שהדגם הנרכש מתאים לדגם שמדווח ב-CR?
"דעו מראש אם המראה אכן תסתר והאם אתם מוכנים לוותר עליה"
אסור לוותר עליה. אם המראה מוסתרת, אז להחליף כסא או להתקין במושב האחורי.
חוץ מזה, המדריך נראה טוב מאוד ומנוסח יפה.