הקיץ מגיע, ויחד איתו מגיעות החופשות והנסיעות. לכנרת, לים, לצפון הרחוק ואפילו לאילת. אבל, הדרך לכל המקומות הללו עוברת דרך שעות רבות בכבישים ולכן, לסט השיקולים של מתי לנוסע, לאן לנסוע ועם מי לנסוע, צריך להכניס גם תשומת לב מרובה לבטיחות הילדים בדרכים.
כטכנאי בטיחות מוסמך למושבי בטיחות, עזרתי במהלך השנים האחרונות למשפחות רבות לוודא שילדיהן מוגנים היטב על הכביש. להלן כמה כללים וטיפים שיעזרו לכם לוודא שגם הנסיעה שלכם תהיה בטוחה ומהנה.
טיפ #1: בחירה נכונה תמיד עדיפה
אי אפשר להפריז בחשיבותו של כסא בטיחות טוב. סביר להניח שלא הייתם רוכשים רכב מבלי לקחת אותו קודם כל לנסיעת מבחן. לכן, אם הדבר אפשרי, עוד לפני הרכישה הניחו את מושב הבטיחות שאתם מתעדים לרכוש במכונית שלכם כדי להבטיח התאמה טובה ככל האפשר. רוב היצרניות מציינות בספר הרכב מיקומים מועדפים להתקנת מושבי הבטיחות. אל תתעצלו לבדוק את המלצותיהן ואת רשימות הכסאות שזכו לציונים ודירוג טוב במבחני ריסוק בלתי תלויים.
לחצו כאן לרשימת כסאות הבטיחות המומלצים ל-2019 על פי ה-Consumer Report.
טיפ #2: להגן על הילד שלכם מכל הצדדים
מחקרים שנערכו במהלך השנים האחרונות הראו כי פגיעת הראש היא הגורם המוביל למוות בקרב ילדים עד גיל 12 המעורבים בתאונות רכב. שני תקני הבטיחות, האירופאי והאמריקאי, המאומצים בארץ עדיין לא מחייבים הגנות ראש והגנות צד, למרות שמושבי בטיחות עם הגנות כאלו קיימים גם בשוק הישראלי תקופה ארוכה. כסאות בטיחות עם טכנולוגיות בטיחות מתקדמות מפחיתים את הסיכון לפגיעת הראש ומגינים על ילדכם מכל הצדדים במקרה של תאונה.
לפני הרכישה מומלץ לבחון כסאות בטיחות עם תכונות בטיחות מתקדמות שמחזקות את יציבות הכסא בהתנגשות, ומפחיתות את תנועת המושב בעת תאונה חזיתית. הגנת צד בעלת יעילות מוכחת ובמידת האפשר גם הגנת ראש. כסא בעל כנפי צד עמוקות שעשויות מחומר סופג אנרגיה ימזער את הפגיעות הקטלניות שעלולות להגרם בעת תאונה.
טיפ #3: לכו לאיש מקצוע
הסטטיסטיקה מראה שכ-70% מכלל מושבי הבטיחות מותקנים בצורה שגויה או שהשימוש בהן הוא לא לפי הוראות היצרן. מדי יום אנו נתקלים בהרבה הורים שבטוחים שהמושב שברשותם מותקן נכון ושהם חוגרים את הילד בצורה הנכונה. הרי הם קראו את החוברת וחלקם אף צפה בסרטוני הדגמה. ובכל זאת, לצערי, לאחר שתים שלוש שאלות מסתבר שבמשך כל השנים, ולחלקם זה לא ילד ראשון ואף לא ילד שני, הם השתמשו באופן שגוי בכסא הבטיחות או בסלקל.
לכן, אל תתעצלו, אל תתפשרו ולכו לאיש מקצוע! טכנאי מושבי בטיחות מוסמך יכול לענות על כל שאלה שיש לכם על שימוש במושב הבטיחות, ואם המושב מתאים לרכב שלכם ולילד שלכם. כמו כן, מומלץ לפנות לארגון בטרם ולקבל מהם את רשימת הטכנאים המורשים.
טיפ #4: קח הפסקות קבועות
חשוב לזכור, גם הנסיעה אל יעד החופשה הוא חלק מהחופשה עצמה. הילדים שלכם מתעייפים בנסיעה וזקוקים לחילוץ עצמות, בדיוק כמו שאתם זקוקים לו. עשו הפסקת ריענון בנסיעה כל שעה בערך. אם יש לכם ילדים היפראקטיביים מיצאו דרכים לפרוק קצת מהאנרגיה שלהם באמצעות משחק.
טיפ #5: שימרו על אותם לוחות זמנים גם ברכב
נסו לשמור על השגרה של ילדכם גם שאתם בנסיעה. אם התינוק שלכם לא אוהב לישון בזמן נסיעה, נסו לצאת לדרך מייד אחרי שהוא מתעורר או מוקדם בבוקר. מצד השני, אם ילדכם ישן טוב במכונית, כוונו את זמן הנסיעה לזמן השינה שלו. זה ייתן לכם כמה שעות נוספות של שקטה ושלווה.
טיפ #6: אירזו חכם
אתם יודעים כמה קצר טווח הקשב והסבלנות של הילד שלכם יכול להיות, ולכן עדיף לבוא מוכנים עם יותר פעילויות מאשר עם פחות מידי. בנוסף, הקפידו להשאיר את תיק החתלה במקום נח ונגיש. וכן, גם קצת חטיפים, שתמיד "עושים שלום" במושב האחורי.
טיפ #7: בקרו במושב האחורי
אם אתם נוסעים עם רק ילד אחד ברכב, זיכרו כי המושב האחורי יכול להיות בודד מאד. תנו לבן הזוג שלכם להתרכז בנהיגה בזמן שאתם נהנים מקצת זמן אחד-על-אחד עם ילדכם.