עדכון לשנת 2016 של דוח המצביע על פליטת חומרים מסוכנים בכסאות בטיחות בעקבות שימוש בחומרים מעכבי בעירה מסוכנים
המחקר המעודכן לשנת 2016 מראה על מגמה של ירידה בשימוש בחומרים מסוכנים, אמנם 13 מתוך 15 עדיין הכילו חומרים הלוגניים אבל בכמויות קטנות מבנים עברו. הכסאות של ברייטקס ושל מקסי קוזי לא הכילו בכלל חומרי BFR ואילו הכיסא של CLEK הכיל את החומרים רק בתוויות ובולקרו ולא בריפוד עצמו.
השנה חולקו הכסאות לשלוש קטגוריות, כסאות מומלצים שלא פולטים חומרים רעילים, פליטה חלקית וכסאות שאינם מומלצים עקב פליטת רעלים מעל המומלץ.
שוב יש לציין ששימוש בכיסא בטיחות, אף אם הוא חשוד בפליטת רעלים, בטוח אלפי מונים מאי שימוש בכיסא
במחקר השנה צויין לטובה סלקל של חברת UPPAbaby (כרגע לא מיובא לישראל) על שימוש מלא בצמר אורגני מעכב בעירה ובכך למעשה קובע סטנדרט חדש בתחום. הדגם הזה מתוכנן לצאת לשווקים במהלך שנת 2017
שלושה מתוך ארבע (73%) מכסאות הבטיחות מכילים חומרים מעכבי בעירה הלוגניים מסוכנים, ויותר ממחצית מהכסאות מכילים גם חומרים מעכבים לא-הלוגניים, שחלקם מסוכנים גם כן. כך עולה מהמחקר העדכני ביותר על כימיקלים רעילים במושבי בטיחות לילדים, שפורסם לאחרונה על ידי המרכז האקולוגי לצרכן, www.HealthyStuff.org, שהוא ארגון ללא מטרות רווח. מהמחקר עולה, כי הכימיקלים שנמצאו בכסאות שעלולים לגרום לירידה בפוריות, לקויות למידה, הרעלת כבד ואפילו סרטן.
המחקר מגלה, כי כימיקלים מעכבי בעירה והחלופות שנמצאות בשימוש על ידי יצרניות הכסאות אינם מוסדרים בתקן ולכן עלולים לסכן את הצרכנים. מחברי הדוח מעלים תהיות לגבי יתרון בטיחות האש אל מול סכנות הבריאות הטמונות בשימוש בכימיקלים אלו.
מחברי הדוח טוענים, כי כסאות הבטיחות של חברות כדוגמת Britax, מקסי קוזי ו-Clek התגלו כבטוחים יחסית, משום שחברות אלו כבר מיישמות באופן יזום מדיניות לצמצום מפגעים במוצרים שלהן, תוך עמידה בכל תקני הבטיחות.
במסגרת המחקר נבדקו חמש עשרה מושבים לרכב מדגמי 2014, במטרה לזהות כימיקלים מעכבי בערה ספציפיים. המושבים נבדקו לגילוי רמות לברום (קשור במעכבי בעירה על בסיס ברום), כלורין (המעיד על נוכחות של מעכבי בעירה המכילים כלור בטווח מסוים של ריכוז), עופרת, ומתכות כבדות אחרות. חומרים אלו נמצאו קשורים לבעיות בבלוטת התריס, ליקויי למידה ופגיעה בזיכרון, ירידה בפוריות, שינויים התנהגותיים וסרטן.
החומרים הנ"ל נפלטים מהכסאות לא רק בעת שריפה, אלא גם בחשיפה לחום השמש וחשיפת הרכב לקרינת UV שעלולה להאיץ שחרור של כימיקלים מהכסאות לסביבת הרכב. ילדים רבים מבלים שעות רבות במכונית בכל שבוע, או אפילו כל יום, דבר העלול לחשוף אותם למעכבי בעירה מזיקים. תינוקות הם אוכלוסייה פגיעה ביותר במונחים של חשיפה, שכן מערכות הגוף שלהם עדיין מתפתחות והם מבלים שעות רבות במושבי הבטיחות שלהם.
"כסאות בטיחות הם מוצר מציל חיים. זה חיוני שהורים יחגרו את ילדיהם בכסאות בזמן נהיגה, ללא קשר לדירוג שמושב מסוים קיבל ב-HealthyStuff.org", אמר ג'ף גרהרט, מנהל המחקר של המרכז לאקולוגיה. "עם זאת, המחקר שלנו מראה כי חלק מושבים לרכב מכילים כימיקלים מזיקים יותר מאשר אחרים. החברות שקיבלו את הדירוג הטוב ביותר במחקר שלנו כבר עושות צעדים גדולים כדי לייצר מוצרים בריאים יותר."
המחקר הוא החמישי בסדרה של מחקרי זיהוי סיכונים כימיים בכסאות בטיחות לרכב שנערך החל משנת 2006. HealthyStuff.org בדק 377 מושבים לרכב בתשע השנים האחרונות. כימיקלים מעכבי בעירה אינם חלק אינטגראלי מכסא הבטיחות ובעקבות כך הם משתחררים לאורך זמן. תינוקות, פעוטות וילדים עלולים להחשף לחומרים אילו באמצעות שאיפה, בליעה וספיגה דרך העור.
"מחקר זה מזכיר לנו שחוסר הסדרת השימוש בכימיכלים בכלי רכב ואביזרים המותקנים ברכב כמו מושבים לרכב של ילדים גורמת לכך שפנים הרכב הוא אחד מהמקומות בעלי הרמות הגבוהות ביותר של חומרים כימיים מסוכנים הכוללים מעכבי בעירה," אמר אנדי איגרגס, מנהל "כימיקלים בטוחים יותר" מקואליציית משפחות בריאות. "עם זאת, לנוכח עליה בערנות צרכנים ואקטיביזם, התעשייה הגיבה בניסיון לפטור את עצמה מהיבטים של רגולציה פדרלית בכימיקלים".
המושבים הטובים ביותר והמסוכנים ביותר לשנת 2014-15*
*יש לשים לב שהמחקר מתייחס לחומרים רעילים בלבד ופליטתם ואינו בוחן בשום אופן או צורה את רמת הבטיחות של המושבים (ש. שילר).
מותגים אחרים שנבדק במחקר הם: צ'יקו, סייבקס, קבוצת דוראל (אדי באואר ו-Safety 1st) פג פרגו, Evenflo ,Harmony ו-Orbit Baby. חלק מהדגמים שנבדקו במסגרת המחקר אינם נמכרים בישראל.
בעקבות פרסום המחקר פנה הארגון לחברת Graco, שהיא אחת היצרניות הגדולות בעולם בתחום כסאות הבטיחות לרכב, בבקשה שהיא תגלה מנהיגות ותפחית את השילוב של תוספים מעכבי בעירה כימיים מסוכנים במושבים מתוצרתה. הארגון אף הזמין את הצרכנים לחתום על עצומה בנושא שנמצאת באתר הבית שלו.
מאז 1996, חוקרים במרכז לאקולוגיה בחנו סיכונים כימיים בלמעלה מ-17,000 מוצרים צריכה, כולל יותר מ-370 מושבים לרכב של ילדים. המחקר מתבצע הן באמצעות מעבדת הבית של HealthyStuff.org והן בשיתוף מעבדות אחרות שעובדות עם המרכז.
האם ידועה רמת הסכנה (בהיבט של חומרים מעכבי-בעירה) של כיסא בטיחות של צ'יקו מדגם נקסט-פיט (Chicco Next-fit)?
בתודה מראש,
עליזה